KATA törvény – egyetemisták – 2018

A KATA törvény 2018. január 1. napjától hatályos módosítása, amely nagyon jó hír az egyetemistáknak:

A Katv. 2. § 8. pontja 2018. január 1. napjától egy i) ponttal bővül, amely értelmében nem minősül főállású kisadózónak az a kisadózó, aki „a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat”.

A módosítás alapján a fent említett tanulmányokat folytató kisadózónak az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forintos tételes adót kell majd fizetni a főállású kisadózók havi 50 ezer forint összegű tételes adója helyett.

Posted in BLOG | Leave a comment

Adózási átvilágítás

Adózási átvilágítás szolgáltatásunk – legyen szó akár a tipikus tranzakció áttekintéstől vagy akár a teljes körű (tételes) átvilágításról cégünk áll rendelkezésére mindenben.

További információt itt talál:

http://www.gazdasagiesjogitanacsadas.hu/adotanacsadasonline

 

 

Posted in BLOG | Adózási átvilágítás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Adóbevallás készítése

Adóbevallás készítése : Ön is minden évben órákat vagy napokat tölt személyi jövedelemadó bevallásával?
Idén forduljon hozzánk és akár néhány óra alatt elkészítjük adóbevallását, már 9.000 Ft-tól!

Ha ön munkavállaló, akkor magánszemélyeknek, május 20.-áig, az előző évi jövedelemadó-kötelezettségükről személyi jövedelemadó (SZJA) bevallást kell benyújtaniuk a NAV-hoz. Akkor is bevallást kell benyújtania, ha önadózásra kötelező egyéb jövedelmet is szerez. Például: Bevallást kell tennie a magánszemélynek legtöbb esetben, ha ingó- és/vagy ingatlan vagyonértékesítésből, avagy osztalékból származó adóköteles jövedelme is keletkezett. Adóköteles jövedelmek lehetnek:

 • Ellenőrzött tőkepiaci ügyletek jövedelme,
 • Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem,
 • Ingatlan értékesítésből származó jövedelem,
 • Megbízási díj
 • Munkabér jövedelem,
 • Osztalékjövedelem
 • Önálló tevékenység keretében szerzett jövedelem
 • Öröklésből származó jövedelem,
 • Szerzői jogi díjakból származó jövedelem,
 • Tőzsdei ügyletekből származó jövedelem,
 • Végkielégítés,
 • Vagy bármilyen egyéb jövedelem.

Az ADÓBEVALLÁS elkészítésének menete:

 1. A magánszemély – vagy meghatalmazottja – eljuttatja részünkre a jövedelem- és/vagy a kedvezményigazolások fénymásolatát vagy annak szkennert változatát.
 2. A magánszemély – vagy meghatalmazottja – szintén eljutatja hozzánk a nyilatkozatát arról, hogy az elküldött igazolásokon feltüntetett jövedelmen kívül más jövedelme a tárgyévben nem volt
 3. A közösen megállapított határnapon (általában pár munkanapon belül) átveheti tőlünk (e-mailen vagy postai úton) a kész bevallást.

Erre a linkre kattintva kérhet további tájékoztatást vagy küldheti el igazolásait,illetőleg érdeklődhet a lentebbi formon is:

[easy_contact_forms fid=2]

Posted in BLOG | Adóbevallás készítése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Adó 2016

A kedden elfogadta a parlament az adótörvények rég óta tervezett módosítását. A törvénycsomagot 125 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal és 58 tartózkodással fogadták el:

 • 2016-tól 1,5 millió ember helyett az adóhatóság készíti el az szja-bevallást, 2017-től pedig már minden magyar magánszemély esetében.
 • A vállalkozások körében bevezetik a megbízható, az átlagos és a kockázatos adózó fogalmát, a megbízható kategóriába kerülők előnyöket élveznek majd, a kockázatos minősítés pedig hátrányokkal jár.
 • Szigorúbb lesz az adóregisztráció, sokkal nehezebb lesz nagy köztartozással otthagyni egy céget és alapítani egy másikat.
 • Az otthoni pálinkafőzéshez párlatadójegyet kell vásárolni literenként 700 forintért, minimum ötöt, maximum 86-ot kell megvenni belőle.
 • A környezetkímélő elektromos autók adózása kedvezőbb lesz, nem kell regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót, cégautóadót fizetni rájuk.
 • A fuvarozók a külföldön és belföldön megfizetett autópályadíj 7,5 százalékát levonhatják a helyi iparűzési adóból, és nem kell átírási illetéket fizetniük a megvett gépjárművek után.
 • A jövőben egy feljelentés önmagában nem lesz elegendő a becslési eljárás alkalmazásához, ha az adhatóságnak nincs megfelelő bizonyítéka.
 • Január 1-jétől összevonják az adó- és a vámfolyószámlákat, helyettük egy NAV-folyószámla lesz.
Posted in BLOG | Leave a comment

200 milliárddal kevesebbet csaltak el

Nagyjából 200 milliárd forintnyi többlet áfabevételt hozott a kormánynak az online kasszarendszer bevezetése. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelemben több mint 1000 milliárd forintnyi forgalom fehéredett ki – írja a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira hivatkozva.

Ez a jó kiskereskedelmi adatokat – pl. az éves szintű 6,3 százalékos bővülést – is magyarázhatja, hiszen a teljes, 8900 milliárd forintos tavalyi forgalomnak ez több mint a tíz százaléka. A KSH adatai szerint a ruházati cikkek és az iparcikkek (ezen belül az elektronikai termékek) lehettek a leginkább befeketedett iparágak, hiszen ezeknek javult a kereskedelmi adata a leglátványosabban.

A NAV adataiból az is kiderül, hogy a tavaly feltárt 582 milliárd forint adóhiányból 487 milliárd forint volt elcsalt áfa. Ez kétszer annyi, mint a 2011-es összeg. Ez elcsalt adó mögött nagyjából 2000 milliárd forint értékű piac lehet, így az érintett szektorok a teljes magyar gazdaságban előforduló áfacsalás egyharmadáért lehetnek felelősek. A magyar feketegazdaság elemzések szerint egyébként akár 6000 milliárd forintos is lehet, ami az egész gazdaság 20 százalékát jelenti. Mindez 1500 milliárd be nem fizetett áfát jelent.

Posted in BLOG | 200 milliárddal kevesebbet csaltak el bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Elkezd rendesen adózni az Amazon

Elkezd rendesen adót fizetni az Amazon.com Európában a hatóságok folyamatos nyomására. Az amerikai online kiskereskedelmi óriás közölte, hogy május elejétől az egyes országok leányvállalatainál könyveli el ténylegesen a bevételeket, nem transzferálja át azokat a luxemburgi cégéhez, mint eddig, amivel jelentős adófizetést került el – írja a The Wall Street Journal.

Változtat a sokat bírált adófizetési politikáján az Amazon.com. Az európai szabályozó hatóságok folyamatosan nyomás alatt tartják a nagy amerikai technológiai vállalatokat, az Amazon mellett a Google-t és az Apple-t is, mivel előszeretettel transzferálják európai leányvállalatokhoz a bevételeiket, különösen az alacsony társasági adókulccsal rendelkező országokba.

Az Amazon most úgy döntött, hogy változtat ezen és május elejétől országonként könyveli el a bevételeit és nem a luxemburgi cégénél számolja el. A brit, a német, az olasz és a spanyol leánycéget érinti a változtatás. Ez már biztos, hogy a cégnél az adófizetési kötelezettség megemelkedését eredményezi, de könnyen lehet, hogy más vállalatokat is hasonló tettekre ösztökél – írja a The Wall Street Journal.

Az Európai Bizottság januárban vizsgálatot kezdeményezett az Amazonnál, ugyanis azt gyanította, hogy az adózási politikája jogtalan versenyelőnyhöz juttatja a társaságot. De ezzel nincs egyedül az amerikai online kiskereskedelmi cég, Brüsszelben vizsgálják az Apple-t és a Starbucksot is, Franciaország pedig a Google-t vonta vizsgálat alá.

Posted in BLOG | Elkezd rendesen adózni az Amazon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Zwack – 2015 osztalék

A Zwack Unicum Nyrt. igazgatósága részvényenként 1200 forint osztalék kifizetését javasolja a 2014/2015-ös üzleti év után, az osztalékról a társaság június 25-ére összehívott éves közgyűlése dönt – derítette ki az MTI a pénteken közzétett közgyűlési meghívóból.

A Zwack a 2014. április 1-től 2015. március 31-ig tartó üzleti évében 24,06 milliárd forint nettó árbevételt és 1,768 milliárd forint adózott eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerint.

Az igazgatóság javaslata alapján összesen 2,444 milliárd forintot fordítanak osztalékfizetésre. A tárgyévi eredménynél nagyobb összegű kifizetésre a 3,6 milliárd forintot meghaladó eredménytartalék adhat fedezetet.
Tavaly 2500 forint osztalékot kaptak részvényenként a tulajdonosok.

Posted in BLOG | Zwack – 2015 osztalék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Minden alaszkai éves osztalékot kap

Amikor hatalmas olajlelőhelyet találtak Alaszkában, az északi állam elhatározta, hogy az ebből származó bevétel egy részét félreteszi a következő generációknak, mert nem biztos, hogy nekik is lesz ilyen jó bevételi forrásuk. Az alaszkai alkotmányba is bekerült, hogy a nyersanyagból származó állami bevétel 25 százalékát egy alapban kell elhelyezni, ez az Alaska Permanent Fund.

Persze, szép dolog az unokákról való gondoskodás, de senki sem annyira hülye, hogy lemondjon egy kis azonnali előnyről. Úgyhogy az Alaska Permanent Fund már 1982-ben elkezdett osztalékot fizetni minden alaszkai lakosnak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Volt olyan ötlet, hogy az államban leélt évek száma alapján tegyenek különbséget, de ezt végül elvetették, és mindenki ugyanannyit kap.

Az alaszkai osztalék évről évre változik, az összeget az aktuális és az előző négy év bevétele határozza meg. A számokat addig osztják, hogy az évente egyszer kiosztott pénzből megélni ne lehessen. A legmagasabb osztalék 2008-ban volt, fejenként 3269 dollár, ebben azonban benne van egy kivételes, plusz 1200 dolláros bónusz is, amit az állami költségvetésből finanszíroztak. Az elmúlt években azonban csak 1000-1500 dollár körüli volt az éves osztalék.

Posted in BLOG | Minden alaszkai éves osztalékot kap bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szerdától lehet kérelmezni a Quaestor-kártalanítást

Május 6. és június 5. között kell majd kérelmezniük a kártalanítást a törvény alapján a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosainak. A törvény szerint a 30 millió forintot meg nem haladó összegű követeléseket tőkeértéken, a kötvényeket pedig névértéken kell figyelembe venni – írja az MTI.

A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (QKKA) létrejöttét, amely – a Befektetés-védelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt – 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Az indoklás szerint ez feltételezhetően lényegesen nagyobb arány, mint amihez az ügyfelek egyedi perben, illetve a felszámolási eljárásban reálisan juthatnának.

A QKKA várhatóan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) áthidaló kölcsönével fogja tevékenységét megkezdeni, melynek mértéke igazodik majd a kárrendezés összegéhez. Az alap forrásait kötvénykibocsátással és hitelfelvétellel biztosítja. Kötvényt legfeljebb 10 éves futamidőre bocsáthat ki, kölcsönt pedig hitelintézettől vehet fel legfeljebb 10 éves vagy a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) maximum 3 hónapos futamidőre. A kötvénykibocsátásra és az MNB-hitelre állami kezességvállalás vonatkozik.

Az alap a Beva tagjaitól visszafizetési kötelezettséggel előleget igényelhet hiteltörlesztésre, saját forrásainak kiegészítéséhez, aminek megfizetésére a Beva-tagok a tavaly a Beva felé fennálló éves díjfizetési kötelezettségük arányában kötelesek. A törvény arról is rendelkezik, hogy a kártalanítási alap záró beszámolója után az alapba előleget befizetők által megelőlegezett, de az éves visszafizetésekből meg nem térült követeléseinek adóból történő levonásáról külön törvény szól majd. A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezren vannak a Quaestor-kötvényesek, akár fiktív, akár valós kötvény van követelésük mögött.

Posted in BLOG | Szerdától lehet kérelmezni a Quaestor-kártalanítást bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Drágulni fog a csoki

Csökkent a feldolgozók által leőrölt kakaó mennyisége, és még a dollár is gyengült, ami a kakaó világpiaci árának növekedését idézte elő – mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. A hét közepén a New York-i árutőzsdén több mint 8 százalékkal kellett többet fizetni a kakaó júliusi határidős szállításáért, március végéhez viszonyítva.

Az ázsiai kakaószövetség, a Cocoa Association of Asia adatai szerint a kontinens idei első negyedévi 145 ezer tonnás kakaóőrlése 9,3 százalékos mínuszt jelent a tavalyi évhez képest. Az észak-amerikai őrlés 5,8 százalékkal, míg az európai 1,6 százalékkal esett vissza az idén január-márciusban. A globális kakaókínálat már évek óta elmarad a kereslettől, alapvetően ez okozza a kakaó árának emelkedését.

A kakaó 2013 közepén kezdett drágulni, akkor tonnája 2100 dollárba került, idén április utolsó hetében viszont már mintegy 40 százalékkal többet fizettek érte, csaknem 3000 dollárba került.

Bár a világ legjelentősebb kakaótermesztő országában, Elefántcsontparton rekordot dönthet a termelés, várhatóan eléri a 2 millió tonnát. Az afrikai állam iparági szabályozó hatósága emeli a kakaó-kistermelőknek fizetett felvásárlási árakat, és a kedvezően csapadékos időjárás miatt is nőhet a termés – magyarázta a szakértő. Ezt a növekedést azonban kompenzálhatja a ghánai termelés visszaesése: a világ második legnagyobb kakaótermesztő országában nemcsak a szárazság okoz gondot, hanem a permetezésre és műtrágyázásra adott állami támogatások megvonása is.

Magyarországon évente mintegy 18 ezer tonna kakaó fogy, ami importból származik, ezért a kakaó – és az alapvetően a kakaóvajból kinyert csokoládé – idehaza is egyre többe kerül. Az áremelkedés mértéke ugyanakkor jóval elmarad a világpiaciétól. A KSH jelentése szerint januárban a kakaó és a csokoládé fogyasztói átlagára 2,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az infláció viszont az év első hónapjában 1,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel azelőttihez képest.

Posted in BLOG | Drágulni fog a csoki bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva