Adótanácsadás online ingyen

Adótanácsadás online ingyen vállalkozásoknak az interneten. Ezen ingyenes szolgáltatásunkkal kifejezetten cégek életét könnyítjük meg.

Menete:

1, Regisztráció ide kattintva vagy a bal oldalon található “Bejelentkezés / Regisztráció” vagy “További lehetőségek” segítségével.

2, Regisztráció után bejelentkezés és a megfelelő “Fórum” menüben hozzászólást írva lehet kérdezni.

Kérjük, hogy itt csak vállalatokra vonatkozó adótanácsadással kapcsolatos általános jellegű kérdéseket tegyen fel! (Ha úgy érezzük a kérdése túlmutat az ingyenes tanácsadás határán felvesszük Önnel a kapcsolatot.)

Amennyiben privát vagy általánosan nem megfogalmazható kérdése lenne kérjük érdeklődjön szolgáltatásunk iránt, ezen linkre kattintva kérhet további tájékoztatást vagy árajánlatot személyes illetőleg online tanácsadásunkkal kapcsolatban.

Adótanácsadás online ingyen az interneten – adótanácsadás budapest

                                businessandlawkft

        

        

130 kerdes itt: Adótanácsadás online ingyen

 1. jurecsilla says:

  Tisztelt dr. Sági István!
  Jelenleg tb-ügyintéző, bérszámfejtő és munkaügyi előadó munkakörben dolgozunk munkahelyünkön teljes munkaidőben másik két kollégámmal együtt. Alacsony a fizetésünk és mivel a munkáltatónk nem tud vagy nem akar nekünk bért emelni, azt mondta nekünk, végezhetjük a munkánkat az eddiginél is kevesebbért, a garantált bérminimumért, a különbözetet pedig KATA-s egyéni vállalkozóként számlázzuk ki nekik. Vagy végezzük teljesen KATA-s egyéni vállalkozóként a munkát. Amennyiben maradna a munkaviszony is, gondolom, a munkaköri leírást és a munkaszerződést úgy módosítanák, hogy megfelelő legyen.
  Tudom, hogy a KATA-s vállalkozó számára a törvény (2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról1, 14 &) meghatároz 6 feltételt, ami közül minimum kettőt teljesíteni kell. Ha ez a két feltétel teljesül, akkor a KATA-s vállalkozó védve van. A feltételek az alábbiak:
  • a katás a tevékenységet nem kizárólag személyesen végzi,
  • az éves bevételének 50 %-át nem a megrendelőtől szerzi,
  • a megrendelő nem adhat utasítást a munkavégzés módjára,
  • a tevékenység végzésének a helye a katás birtokában áll,
  • a tevékenység végzéséhez a szükséges eszközöket nem a megrendelő bocsátja a katás vállalkozó rendelkezésére
  • a tevékenység végzésének rendjét a katás vállalkozó határozza meg.
  A munkát tudjuk otthonról végezni, egy részét mindenképpen. Van otthon számítógépünk, internetünk, távoli asztalkapcsolattal elérjük otthonról is a bérprogramot, a munkáltatói hálózatot. Bevételünk máshonnan semmi nem lesz, főleg nem lesz 50 % mértékben. A munkáltató nem határozza meg, hogy mikor mit csináljunk, de minden tárgyhót követő 10-ére bért kell számfejtenünk, 12-re elkészíteni a bevallást a NAV-ba és az adatszolgáltatást az OEP-be. A munkát személyesen végezzük otthon is. Persze egymás közt felosztanánk a munkát, esetleg ezt egymás közt kiszámláznánk.
  Ez törvényes lehet? Hogy kerüljük el, hogy bújtatott munkaviszony miatt átminősítse a NAV munkaviszonnyá? Ha igen, mit kell beleírni a vállalkozói szerződésbe? Tudom, hogy az éves 1 millió forint feletti számlás kifizetést a munkáltató köteles bejelenteni a NAV-ba. A KATA-s vállalkozónak is bejelentési kötelezettsége van. Azt a partnerét kell bejelentenie, akitől több mint 1 millió forint bevétele volt egy év alatt. A májustól érvénybe lépő adatvédelmi törvény megengedi, hogy a munkavállalók személyi adatait otthon kezeljük?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel. Jure Csilla

 2. jurecsilla says:

  Tisztelt Dr. Sági István!
  Köszönöm szépen a gyors választ! Ha eseti jelleggel mégis lennének kisebb munkák máshonnan is, akkor sem javasolható?
  Üdvözlettel:
  Jure Csilla

 3. ikaros says:

  Üdvözlöm!

  Jelenleg alkalmazottként, heti harminc órás, bejelentett munkaviszonyban dolgozom egy cégnél. Emellett szeretnék egy másik cég számára, illetve különböző magánszemélyeknek (elsősorban főiskolai tanulók számára) fordítási feladatokat végezni. Viszont semmiképp nem szeretném ezt „feketén” végezni, nehogy esetleg bármikor az adóhatóság kérdőre vonjon. (Gondolom, ezek után a bevételek után is adóznom kell).
  Feltételezem, hogy számlát kellene adnom az elvégzett tevékenységért kapott díjazásról. Milyen tevékenységi formában tudom ezt megtenni? Feltétlenül egyéni vállalkozóként kell ezt folytatnom, vagy van esetleg valamilyen más szóba jöhető vállalkozási forma?
  Nehezen tudom előre megsaccolni a tevékenység során várható éves bevétel mértékét, illetve a megbízások gyakoriságát.
  Előre is köszönöm segítségét:

  M. Kristóf

 4. Bence Huszár says:

  Tisztelt dr. Sági István!

  Egyetem mellett szeretnék dropshippingel foglalkozni, Kata-sként. Az árut aliexpresszről(Kína) szerezném és USA-ba értékesíteném a weblapomon. Közvetlen a termék hozzám nem kerül. Hogyan történik a számla kiállítása, az adó és a vám, és ezek mértéke mekkora lenne? (2-100 dolláros áruk, pl karóra értékesítése esetén)
  Válaszát előre Köszönöm,
  Bence H.

 5. Beus says:

  Tisztelt Dr. Sági István!
  Megköszönném, ha választ kaphatnék arra, hogy valóban így van-e a jelenlegi gyakorlat, ahogy azt egy nemrég megjelent cikkben olvastam: http://www.uzletresz.hu/penzugy/20180628-katasok-adozasanak-valtozasai-2018-2019.html
  Amennyiben már a főállású katás vállalkozás indítása előtt valakinek pl. volt egy háza, amelybe később az egyéni vállalkozását bejelentette, illetve volt pl. a nevén, magánszemélyként egy személygépkocsija, – s ezekkel kapcsolatban vállalkozásában semmiféle költséget nem számolt el -, ha ezeket eladja, az azokért kapott ellenérték valóban katás bevételnek számít? Vagy rosszul értem a cikkben leírtakat?
  Az is felvetődött ezzel kapcsolatban bennem, hogy, ha az említett főállású katás egyéni vállalkozó a vállalkozás székhelyét megváltoztatja és a korábbi székhelyet (ami az egyéni vállalkozó tulajdona továbbra is) eladja, akkor van-e ennek valami következménye, vagy határidő az ingatlan eladhatóságával kapcsolatban?
  Köszönet előre is a válaszért!

  • Tisztelt Beus!

   Az Ön által kért segítség már túlmutat fórumunk ingyenességén, mivel nekünk is hosszabb idő lenne megválaszolni a kérdéseit.

   Így Szolgáltatásunk keretében szívesen állunk rendelkezésére és segítünk Önnek mindenben. Kérem kérje árajánlatunkat az Ajánlatkérés menüponton.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

 6. tallas94 says:

  Üdvözlöm!

  KATA-s és ÁFA mentes egyéni vállalkozó vagyok. Lenne pár (összetettebb) kérdésem, nagyon megköszönném, ha tudna segíteni. Sportfogadási tippeket adok, azaz sportfogadási tanácsadással foglalkozom. A számlát úgy szoktam kiállítani, hogy amelyik nap beérkezik a pénz, akkor kiállítom, fizetési határidő is aznapi (mert előre fizettek) és a teljesítési dátumot másnapra írom, mert másnaptól kezdem el kiküldeni a tippeket. Tételnek beírom például, hogy V.I.P 1 hónap, alá pedig megjegyzésben még az időszakot is beírom, hogy meddig tart a tagság. Ezeken kívül természetesen megadom a vevő nevét, címét, rajta vannak az én adataim, az összeg, hogyan fizetett (pl. utalás), az is, hogy kis adózó, ÁFA kulcs pedig AAM, megadom a mennyiséget (mindig 1 darab) és bejelölöm azt is, hogy már kiegyenlített. Így ez rendben van?

  A következő kérdésem pedig PayPal fizetéssel kapcsolatos. Van egy PayPal (business) fiókom, amely azzal a számlaszámmal van összekötve, amelyre egyébként is utalnának. A kérdéseim a következők: Állíthatok ki számlát PayPal befizetés esetén, ha magyar állampolgár küldte a pénzt (magánszemély és cég esetében is)? Ha igen, fizetés módnak utalás helyett PayPalt adjak meg? A számlát mikor kell kiállítani, amikor PayPalra megkaptam, vagy amikor a számlaszámra lekértem és megjött? Összegnek azt írjam, amit a vevő küldött, nem baj, hogy a PayPal ebből levon tőlem pár száz forint díjat? Ha nem forintban küldik a pénzt, akkor nekem át kell váltani, vagy kiállíthatom a számlát az adott pénznemben is? Illetve az utolsó kérdéshez szorosan kapcsolódik ez a kérdés: Van olyan eset, amikor ha PayPalon küldünk pénzt, a PayPal azonnal átváltja a pénznemeket (pl. ha olyannak küldök pénzt, akinek EUR van beállítva, és beírom, hogy 10.000Ft, akkor egyből mutatja euróban), és aki kapta a pénzt, annak már csak forintot ír, semmi nyoma az eredeti pénznemnek, hogy az pl. hány font vagy euró volt, mert átváltotta neki. Ebben az esetben a deviza lehet forint, szóval kiállítható a számla forintban?

  És lenne még egy pár fontosabb kérdésem külföldi utalással kapcsolatban. Ha külföldön élő, vagy tartózkodó magyar magánszemély pénzt küld, de rendelkezik magyar lakcímmel, neki kiállíthatok számlát AAM ÁFA kulccsal? Ha ő nem forintban utalt, akkor forintot adjak meg a számlán (amelyet pl. átváltott már az OTP), vagy az adott pénznemet? Ebben az esetben is (nem forint a deviza) is lehet AAM az ÁFA kulcs, ha magyar állampolgárnak állítottam ki a számlát, csak valamiért kint tartózkodik, így az ottani pénznemet használja? Ha nem rendelkezik magyar lakcímmel, akkor külföldinek számít, tehát nem állíthatok ki neki számlát AAM ÁFA kulccsal, ugye?

  Ha válaszolnának a kérdéseimre, azt nagyon megköszönném!

  • Tisztelt Tallas94!

   Természtesen tudunk Önnek segíteni, ugyanakkor az Ön által kért segítség már túlmutat fórumunk ingyenességén, mivel nekünk is hosszabb idő lenne megválaszolni a kérdéseit.

   Így Szolgáltatásunk keretében szívesen állunk rendelkezésére és segítünk Önnek mindenben. Kérem kérje árajánlatunkat az Ajánlatkérés menüponton.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

 7. tallas94 says:

  Legalább az első részére kaphatok választ, a számlakiállítással kapcsolatosan? Nem szeretném azt, hogy addig, amíg nem keresek egy szakembert (esetleg önöket), addig rosszul állítsam ki a számlákat. Most azzal riogatnak egyesek, hogy folyamatos teljesítésről kellene számlát adni, eddig rosszul csináltam. Ahogyan kiállítom én, (leírtak alapján, az írásom eleje), az úgy jó? Ezután kérek egy árajánlatot, csak nem akarom tovább rontani a helyzetet, ha nem jól csinálom. Azért gondoltam ezt így jónak, mert befizettem a szamlazz.hu-n egy 1 éves szolgáltatásra, és a számlát úgy kaptam, hogy mindhárom dátum aznapi volt, és megjegyzésben beírták az időszakot, hogy meddig tart ez. Én ugyanígy csinálom, csak én másnaptól küldöm a tippeket, ezért írom másnapra a teljesítést.

 8. tallas94 says:

  Szóval, hiába másnaptól küldöm ki a sportfogadási tippeket a vevőnek, akkor is a számla kelte a teljesítés időpontja? Szóval ha eddig úgy csináltam, hogy kiállítottam a számlát aznap, amikor megérkezett az utalás, és ezáltal aznapi volt a fizetési határidő is, akkor úgy nem jó, hogy a teljesítés dátuma a következő nap volt abban az esetben, ha ez egy olyan szolgáltatás, ami pl. 1 hónapig tart, azaz időszakos, vagy folyamatos, vagy hogyan mondják ezt hivatalosan? Azért másnapra írom a teljesítés dátumát, mert amikor megérkezik a pénz és kiállítom, akkor még nem csinálok semmit, szóval nem adok tippeket, csak másnaptól. Kérem, ebben az egyben segítsen, a többi kérdésemet figyelmen kívül hagyhatja, mert ezt azonnal korrigálnom kellene!

 9. Szakál Zsolt says:

  Kedves István!

  Svájcban élek és dolgozom, mint alkalmazott. Egy évben kb. 10 hónapot. Viszont Magyarországon is van lakcímem, nem vagyok kijelentkezve. Szeretnék egy online shopot indítani itt Svájcban és az lenne a kérdésem, hogy magyar KATA-s vállalkozóként folytathatok-e kereskedelmi tevékenységet? Lényegesen alacsonyabb az otthoni havi költség, mint ha Svájcban lennék egyéni vállalkozó, ezért fordult meg ez a fejemben.

  Köszönöm a válaszát

  Tisztelettel:

  Szakál Zsolt

 10. DzzzD says:

  Üdvözlöm!

  Egyéni vállalkozó vagyok, KATA-s, alanyi adómentes. Szolgáltatást nyújtok az interneten. Lenne két gyors kérdésem, megköszönném, ha segítene!

  1.: Ha nekem előre fizetnek a szolgáltatásért, azaz elsőnek fizetnek, de én ezután teljesítem a szolgáltatást, és az előre fizetett összeg a szolgáltatás teljes ára, abban az esetben kell előleg számlát adni? Pár ezer forintos tételekről van szó és magánszemélyek vásárolnak tőlem. Egyébként eddig nem adtam előleg számlát, hanem rendeset adtam.

  2.: Ha egyik nap befizetnek nekem, de egy másik nap állítom ki a számlát (azt hiszem, erre 15 napom van), akkor abban az esetben írhatom visszamenőleg egy napra a teljesítés dátumát és a fizetési határidőt is arra a napra, amikor beérkezett a pénz? (Pl. ma beérkezik a pénz, de én holnap állítom ki a számlát, akkor lehet a teljesítés dátuma és a fizetési határidő a mai nap?)

  • Tisztelt DzzzD!

   Természtesen tudunk Önnek segíteni, ugyanakkor az Ön által kért segítség már túlmutat fórumunk ingyenességén.

   Így Szolgáltatásunk keretében szívesen állunk rendelkezésére és segítünk Önnek mindenben. Kérem kérje árajánlatunkat az Ajánlatkérés menüponton.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

Vélemény, hozzászólás?