Adótanácsadás online ingyenesen

Adótanácsadás ingyenesen online magánszemélyeknek az interneten. Ezen ingyenes adotanacsadas fórum szolgáltatásunkkal kifejezetten magánszemélyek és munkavállalók életét könnyítjük meg. (De szívesen adunk tanácsot pl: google play adózás vagy ebay adózás  vagy upwork adózás témakörében is.)

Az online adótanácsadás  / adózási tanácsadás menete:

1, Regisztráció ide kattintva vagy a bal oldalon található “Bejelentkezés / Regisztráció” vagy “További lehetőségek” segítségével.

2, Regisztráció után bejelentkezés és a megfelelő “Fórum” menüben hozzászólást írva lehet kérdezni.

Kérjük, hogy itt csak magánszemélyek adózásával kapcsolatos általános jellegű kérdéseket tegyen fel! (SZJA – személyi jövedelemadó, TB – társadalombiztosítás, EHO – egészségügyi hozzájárulás illetőleg illeték témában.)

Ingyenes adótanácsadás szolgáltatásunk célja, hogy online segítséget nyújtson Önnek az esetlegesen felmerülő személyi jövedelemadóval, társadalombiztosítással, egészségügyi hozzájárulással illetőleg illetékkel kapcsolatos kérdésekben. (Ha úgy érezzük a kérdése túlmutat az ingyenes tanácsadás határán felvesszük Önnel a kapcsolatot.)

Amennyiben privát vagy általánosan nem megfogalmazható kérdése lenne kérjük érdeklődjön szolgáltatásunk iránt, ezen linkre kattintva kérhet további tájékoztatást vagy árajánlatot személyes illetőleg online tanácsadásunkkal kapcsolatban.

Adótanácsadás online ingyenesen magánszemélyeknek az interneten adótanácsadás Budapest

adótanácsadás budapest , adotanacsadas adózási tanácsadás adótanácsadás

                                businessandlawkft

        

        

462 kerdes itt: Adótanácsadás online ingyenesen

 1. bg says:

  Kedves Sagi Doktor!

  Egy egyszeru EU-magyar adozashoz kapcsolodo kerdesem lenne, amire nem lattam precedenst a forumban.

  Az esetem a kovetkezo: iden februar kozepetol nem csak magyar, hanem egy cseh (=EUs) munkaltatom is van reszmunkaidoben.
  A ket munkaltato fuggetlen egymastol, azaz ez nem kikuldetesnek szamit a tevekenyseg.
  Mivel nincs kettos adozas, ezert a cseh munka utani adot Csehorszagban fizetem.
  Az egeszsegugyi, nyugdij, stb jarulek befizetesi helyerol mar megkaptam az
  A1 igazolast az OEP-tol, hogy Magyarorszag fele kell befizetnem a cseh
  munka utan (mondjuk csak 6 honapra adtak ki az engedelyt).

  Egy ismeros konyvelo azt mondta, hogy innen minden sinen van, a cseh
  NAV megkapja a cseh munkaltatomtol az A1 igazolasomat es innen kezdve
  majd a cseh NAV kozvetlenul kuldi a megfelelo osszeget a magyar
  NAVnak. Egy idealis vilagban ez lehetne is ilyen egyszeru es
  kenyelmes, de a valosag egesz mas.
  A fo problemam, hogy a cseh munkaltatom mindenkeppen havonta
  *kozvetlenul* a cseh NAV bevonasa nelkul szeretne utalni a magyar
  NAV-nak az egeszsegugyi jellegu hozzajarulasokat, szerintuk ez elvileg
  lehetseges az EU-ban, de semmi konkretumot nem tudnak.

  Utananezve a NAV honlapon van lehetoseg a havi szintu bejelentesre:
  1808 es 1808INT bevallasok.
  Az elobbi utmutatoja bar nagyon hosszu nekem meg igy sem egyertelmu,
  hogy ez ram alkalmazando.
  Az utobbi, INT, nyomtatvany mar szimpatikusan rovidebb, de azt mintha
  csak abban az esetben lehetne alkalmazni ha a munkaltato cegszeruen
  kulfoldi (=nincs M.o-n bejegyezve), de a munkavegzes de facto M.o-n
  tortenik?
  (Az en esetem reszben mas: a munkaltatom tenyleg kulfoldi, de a
  munkavegzes is kulfoldon tortenik es igy adot nem kell fizetnem, mig a
  sztenderd esetben igen).

  Tudnal abban esetleg segiteni, hogy kitol-hogyan lehetne kideriteni a
  lenyeget az esetemben? Vagy legalabbis 1808/1808INT/egyeb
  formanyomtatvanyt kell alkalmazni az esetemben?

  Elore is koszonom segitseget!

  bg

 2. Coli886 says:

  Kedves Sági doktor!
  Véleményét szeretném kérni.2017 szepterembétől ez év Február 25ig lakásom nagyobbik szobáját kiadtam 2 fő bérlőnek.Ez idő alatt másik szobában testvérem párjával szívességi lakáshasználóként is a lakásban élt.Eddig mint jövedelem, a NAV felé nem lett bejelentve.A bérlőkkel lakásbérleti szerződést kötöttünk amiben a konkrét bérleti díj szerepel +rezsi hányad (rezsi költség konkrétan nincs megjelölve). A bérleti díjak átvételéről átvételi elismervény nem készült. A befizetett számlákról igazolások megvannak.
  Kérdésem hogy ezek alapján betudom e jelenteni a NAV felé így utólag?

 3. Michalcík Bernadett says:

  Üdvözlöm!
  Férjem szlovák állampolgár, Magyarországon dolgozik. Mindkét országban leadja az adóbevallást. Itthon igénybe vesszük a családi adókedvezményt, családi pótlékot. Viszont a szlovák könyvelő szerint igényelhetünk ott is juttatásokat az államtól, noha onnan nincs jövedelem, csak állampolgárság és lakcím. Eddig nem mertük megigényelni, mivel itthon már kapunk kedvezményt, juttatást.
  Ön szerint lehetséges, hogy onnan is jogosultak legyünk a kedvezményekre?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Bernadett

 4. László Paskó says:

  Kedves Hölgyem/Uram!

  Nekem megállapították az allergiát (rhinoconj allergica diagnózist, illetve a GNO: H1010 kötőhártya gyulladást és J3010 pollenallergiát. Szeretném megérdeklődni, hogy az aktuális jogszabály szerint lehet igényelni ezekre adóalap csökkentő kedvezményt?

  Több internetes cikkben szerepel, hogy pollenallergiára lehet igényelni adóalap csökkentő kedvezményt, nem tudom, hogy a hatályos jogszabály szerint mennyire igaz ez.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: László

 5. Bobyboy says:

  Jó napot! Érdeklődni szeretnék családi adókedvezmény igénylés menete iránt! 138.000 brutto fizetésem van 2 gyerek után veszem igénybe! Én úgy tudom a befizetett járulékaimból tudom vissza igényelni!A munkáltatóm aki vállalkozó azt állítja neki be kell fizetni azt az összeget amit Én vissza igényelek! Vagyis azt állítja, hogy nem azt kell nézni, hogy 95.000 ft-ot keresek nála nettó hanem hozzá kell adni az adókedvezmény összegét is! Kérdésem az lenne, hogy neki tényleg kell többet fizetni azért mert igénybe veszem az adókedvezményt, vagy neki mindenképp annyi járulékot kell utánam fizetnie? Az adókedvezményt a saját magam után befizetett járulékok-ból igényelhetem vissza? Válaszukat előre id köszönöm!

  • Tisztelt Bobyboy!

   Valóban az év végi SZJA bevallásban visszaigényelheti a családi adókedvezményt, ugyanakkor a Munkáltatóját félretájékoztathatta a Könyvelője, mert igen: év elején lehetősége van nyilatkozni és nyilatkozata alapján érvényesítheti a családi adókedvezményt.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

 6. sissi82 says:

  Tisztelt Dr. Sági István!

  Bérjellegű juttatásban (munkabér, GYED/GYES) részesülő magyar lakcímmel rendelkező külföldről származó jövedelmet is szerző magyar magánszemély adózásával kapcsolatban
  szeretnék hiteles információt kapni.

  Ha már tavaly és idén is elektronikusan vallottam be az adómat “eSzJA Ügyfélkapun” keresztül, akkor elég ott feltüntetni módosításként az előző évi összeget (a külföldről származó jövedelemét), és a NAV kiszámolja az adót, amit határidőig átutalok, és rendben vagyunk? 21. században ez lenne szerintem a legjobb módszer.
  Vagy nekem van bejelentési kötelezettségem a NAV felé? Mi ennek a módja?
  Mennyi adó terheli a külföldről származó jövedelmet, ha mint említettem, magyarországi kifizetőtől GYES/GYED, munkabér jellegű juttatásban részesül?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  sissi82

  • Tisztelt sissi82!

   Igen jól gondolja, Önnek kell bejelentenie, bevallania és befizetnie a
   külföldről származó jövedelmet. Szolgáltatásunk keretében szívesen állunk rendelkezésére és segítünk Önnek mindenben. Kérem kérje árajánlatunkat az Ajánlatkérés menüponton.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

   • sissi82 says:

    Tisztelt Dr. Sági István!

    Köszönöm gyors válaszát.
    A munkát még nem vállaltam el, ez függ attól, hogy mennyi adó terheli.

    Lehet tudni, hogy mennyit kell adóznom (%) külföldről származó jövedelem után?

    Nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel:
    sissi82

    • Tisztelt Sissi82!

     Az adózás nagyban függ a munka jellemzőitől is. Ennél sokkal több információra lenne szükségünk, ahhoz hogy segíthessünk. Így Szolgáltatásunk keretében szívesen állunk rendelkezésére és segítünk Önnek mindenben. Kérem kérje árajánlatunkat az Ajánlatkérés menüponton.

     Üdvözlettel:
     Dr. Sági István

 7. RiaSteiner says:

  Tisztelt Dr. Sági István Úr!
  Az alábbi kérdéssel/problémával fordulok Önhöz segítő tanácsért:
  2016-ban megjelentettem magánkiadásban egy regényemet, és az azzal kapcsolatban felmerült költségeim teljes összegét beírtam a 2016. évi személyi jövedelemadó bevallásomba.
  A könyvből a megjelenése óta havonta alig néhány példány fogy, viszont a munkaviszonyomból származó jövedelmem mellett származott belőle némi bevételem 2017. év folyamán is.
  A nyomtatványkitöltő programmal elkezdtem összeállítani a tavalyi bevallásomat, amikor is azzal szembesültem, hogy a könyveladásból keletkezett bevételem után adóznom kellene, holott a 2016-ban és 2017-ben befolyt összegek meg sem közelítik a könyvkiadásra fordított költségeimet. Valójában már a könyv megjelenésekor tudtam, hogy veszteséges lesz a magánkiadás, és nem fognak megtérülni a költségeim, de reméltem, hogy annál több pénzembe már nem fog kerülni, mint amennyit addig ráfordítottam, viszont ha még a terjesztés éveiben adót is kell fizetnem az apránként csordogáló bevételek után, az tovább növeli a veszteségemet.
  A fentiek alapján kérném szakértő tanácsát, hogy a 2017. évi bevallásban szerepeltethetem-e a 2016 évi költségeimet, vagy milyen módon kerülhetném el az adózást?
  Válaszát előre is hálásan köszönöm!
  Tisztelettel:
  Steiner Ria

  • Tisztelt Steiner Ria!

   Igen, nagy valószínűséggel jól gondolja: magánszemélyként csak az adott évi költségek állíthatóak szembe az adott évi bevételekkel adózási szempontból. Amennyiben szeretné, hogy megnézzük esetleg más adózási szabály is vonatkozhat-e Önre, kérem kérje árajánlatunkat az Ajánlatkérés menüponton.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

 8. gyg8 says:

  Tisztelt Dr. Sági István Úr!

  Tavaly magánszemélyként ingatlant értékesítettem. Mivel 5 éven belüli, a vételárnál magasabb összegű eladásról van szó, az így keletkezett jövedelem után adófizetési (és -bevallási) kötelezettségem van. Kérdésem: az ingatlan vásárlása után kirótt és befizetett visszterhes vagyonátruházási illeték összege beleszámít-e az eladási árból levonható költségek (pl. ingatlan megszerzésére fordított összeg) közé, azaz csökkenthető-e ezáltal a fizetendő adó mértéke?
  Válaszát köszönöm.

 9. Barbara says:

  Tisztelt Dr. Sági Úr!
  Angliában dolgozom és a budapesti lakásomat szeretném Airbnb-be kiadni. Az adózásnak próbáltam utánanézni, de a teljes procedúra megértése meghaladta a képességeimet.
  Úgy tudom, hogy egy T101-es nyomtatványon kell bejelentkeznem az adóhatósághoz, viszont ez azt is jelenti, hogy kérelmezem az adószám kiváltását, holott nem szeretnék egyéni vállalkozó lenni.
  Csak mint magánszemély, önálló tevékenységként (nincs egyéb magyarországi bevételem), és külföldön vagyok biztosított személy.
  Nem állítok ki számlát, a jövedelem külföldi cégtől (Airbnb) érkezik a számlámra.
  Milyen adók megfizetése vagyok kötelezett?
  Köszönettel!

  • Tisztelt Barbara!

   Az Ön által kért segítség már túlmutat fórumunk ingyenességén, mivel nekünk is több óra lenne megválaszolni a kérdéseit.
   Így Szolgáltatásunk keretében szívesen állunk rendelkezésére és segítünk Önnek mindenben. Kérem kérje árajánlatunkat az Ajánlatkérés menüponton.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

 10. LEvi says:

  Tisztelt Dr. Sági István!
  Szerintem nem vagyok egyedül a következő kérdéssel kiemelt Ápolási díj melletti munkavégzés kapcsán egy lehetetlen kiszolgáltatott helyzetbe kerültem.
  ——————
  A2012. évi CXLVII. törvény azt mondja
  “8. § (1) A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint tételes adót fizet.
  (2) A kisadózó vállalkozás a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet.
  (3) Amennyiben a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelent be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.
  (4) A bejelentett kisadózók után a bejelentés hatálya alatt megkezdett minden naptári hónapra a tételes adó egészét meg kell fizetni azzal, hogy amennyiben a kisadózó a tárgyhónap bármelyik napján főállású kisadózónak minősül, a fizetendő tételes adó mértéke 50 ezer forint.

  (9) Nem kell megfizetni a kisadózó után az (1), a (2), valamint a (4a) bekezdés szerinti adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó
  a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy ÁPOLÁSI DÍJBAN részesül,
  kivéve ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.
  —————
  Az ápolási idején számomra biztosított az eü ellátás… és 8 órás munkaidőnek számít (annak ellenére hogy 24 órás jelenlétet és készenlétet jelent, a beteget nem lehet magára hagyni, a lakást sem lehet elhagyni) de csak 4 órás munkaként számítják be, amikor a nyugdíjra való jogosultságot vizsgálják, és a nők 40 év utáni kedvezményes idejébe nem számít bele.
  ( most 50 éves vagyok)

  Elvileg 4 órás munkát házon kívül is lehetne vállalnom alkalmazottként, de gyakorlatban ez nem működik, hiszen egy munkahelyre el is kell menni ami + egy óra oda vissza, továbbá a beszédképtelen mozgásképtelen pelenkás, gyomorszondás betegnek nem lehet megparancsolni hogy 4-5 órán át ne legyenek életfolyamatai és ne legyen éhes, szomjas, ne legyen hányingere széklete stb. a magára hagyás súlyos elhanyagolásnak minősülne úgy mint egy csecsemő esetében.

  Kérdés:
  2 és fél éve otthonában ápolom, lebénult beszédképtelen gyomorszondán táplált, fekvő pelenkás 90% ban rokkant idős apámat, és a kiemelt ápolási díjat kapom. (50 EFt /hó ) Semmilyen más jövedelmem nincs. Anyagilag nagyon nehézzé vált ez a helyzet. Nem belátható hogy meddig tart. Csak olyan munkát végezhetek a törvény szerint, amit a “betegágy mellől” is el lehet végezni. Ilyen alkalmazotti munkát nem találok.

  Ha magamat foglalkoztatom és online munkát keresnék, legálisan, csak vállalkozóként hirdethetem magam, ? esetleg adószámos magánszemélyként??
  Nem lenne folyamatosan munkám, jelenleg nem kiszámítható hogy mennyi megbízást tudnék szerezni. (Vészhelyzetben a beteg az első.)

  Járható az az út, hogy KATA adózást választva egyéni vállalkozó legyek ?kiemelt ápolási díj mellett, ? és ebben az esetben mellékállású KATA-s lehetek ha a munkát a “betegágy mellől” ONLINE végezném?
  25 ezres kategóriába tartozhatna a vállalkozás?
  Vagy ez képtelenség?
  Milyen törvényes lehetőségem van arra, hogy online hirdessem magam és online vállaljak valami munkát ( szövegírás, honlap karbantartás, grafikai munka, képszerkesztés, adminisztráció, esetleg saját készítésű egyedi grafikák festmények értékesítése ) ?
  Világ életemben alkalmazott voltam.

  Nyilván csak kevés munkát tudnék elvégezni, mert egy ilyen beteg sok időt elvesz, az ápolás mellett még a háztartás mosás is ott van. De valami kis plusz jövedelemre meg szükségem lenne, mert az ápolási díjból (50 Eft/hó) nem lehet tartósan megélni, ( az ápolást a szüleim otthonában végzem de a saját lakásomat is fenn kell tartanom, ami másik városban van, + eltartott nappalis egyetemista gyerekem is van.)
  A beteget nem bízhatom az államra… nem fogadja semmilyen intézmény, ezért kellett vállalni az otthoni ápolást.
  Gyakorlatilag a haláláig kell ápolni és jelenleg az állapota stabil, akár 10-15 évig is így maradhat szegénykém. ( Az orvosok amikor a sztrók után haza adták 2014-ben, azt mondták 10 napon belül meghal, de max másfél hónapja van hátra…. Olyan ügyesen ápoltam, hogy elkezdett javulni, és egy stabil állapotba került, most 2018 -at írunk.)
  2015-ben jöttem el ápolásira amikor a bénult apám mellett, anyámnak mindkét szemét sorban műteni kellett szürke hályoggal, és így egy fél évig mindkettőt én ápoltam. Ma már csak apám szorul ápolásra, de anyám egyedül túl gyenge, hogy elbírjon vele. )
  Tanácstalan vagyok mi a helyes döntés adózási szempontból, hogy legálisan kereshessek online munkát.
  Köszönöm a türelmét!
  Várom válaszát!
  Éva

  • Tisztelt Éva!

   Igyekszem minden kérdésére válaszolni:

   1, mivel a Kisadózó vállalkozó tevékenységet folytatna az Ápolási díj mellett, ezért meg kell fizetnie az adót.

   2, Mivel a törvény 2§ 8. pontja kimondja ki nem főállású Kisadózó, és ebben a felsorolásban az Ápolási díj nincs benne, ezért 50.000 HUF a KATA adó Ápolási díj mellett.

   “Ha magamat foglalkoztatom és online munkát keresnék, legálisan, csak vállalkozóként hirdethetem magam, ? esetleg adószámos magánszemélyként??”
   Csak vállalkozóként, mivel rendszeres és üzletszerű tevékenységet szeretne folytatni.

   “Járható az az út, hogy KATA adózást választva egyéni vállalkozó legyek ? kiemelt ápolási díj mellett, ? és ebben az esetben mellékállású KATA-s lehetek ha a munkát a “betegágy mellől” ONLINE végezném?”
   Arról hogy lehet-e vállalkozó kiemelt ápolási díj mellett, javasolom érdeklődjön annál a hivatalnál aki megítélte Önnek a kiemelt ápolási díjat. Nekem az rémlik hogy a kiemelt ápolási díj kizár minden egyéb más tevékenységet… de ezt az adott Hivatal jobban tudja.

   “25 ezres kategóriába tartozhatna a vállalkozás?”
   Ahogy már írtam is, biztos hogy nem 25e, hanem 50e havonta.

   “Milyen törvényes lehetőségem van arra, hogy online hirdessem magam és online vállaljak valami munkát ( szövegírás, honlap karbantartás, grafikai munka, képszerkesztés, adminisztráció, esetleg saját készítésű egyedi grafikák festmények értékesítése ) ?”
   Ahogy írtam is javaslom érdeklődjön az adott Hivatalnál.

   Amennyiben a Hivataltól megkapta a választ, és lenne még kérdése felénk, kérem nyugodtan írjon ide a Fórumunkba, ígérem segíteni fogunk!

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

   • LEvi says:

    Tisztelt Dr. Sági István!

    Köszönöm szépen a válaszát
    az ápolási díj melletti munkavállalás, valamint vállalkozás kérdésével kapcsolatban!
    (Azért írom ilyen akkurátusan hogy a keresőben mások is megtalálják a válaszát, kulcsszavak alapján.)

    Megkerestem a kiemelt ápolási díjat folyósító hivatalt.

    2018 áprilisban a következő választ kaptam:

    Tájékoztatásuk szerint, kiemelt ápolási díj mellett, munkaviszonyt létesthetek.

    A főállású vállalkozás valóban teljes adóteher mellett lehetséges, amennyiben a munkát otthonról végzem el.

    Sem az otthonról végzett főállású munkaviszony, sem az otthonról működtetett főállású vállalkozás esetében nem vizsgálja a hatóság hogy milyen mértékű jövedelem keletkezik.

    Amennyiben távmunkát, online munkát találok, és ezt a munkát a betegágy mellől, a beteg otthonából tudom végezni, akkor 4 órástól akár 8 óráig terjedő munkaidőt is választhatok, mivel a munka elvégzéséhez nem kell egy pillanatra sem magára hagyni a beteget.
    Továbbá a munka szabad időbeosztással végezhető, tehát a beteg ellátását nem akadályozza.
    A saját eszközeimmel dolgozhatok (számítógép internet) vagy olyan eszközzel amit a munkáltató a rendelkezésemre bocsát ( pl .:telefon).

    Mindezeknek a különleges feltételeknek szerepelnie kell a munkaszerződés szövegében.

    Amennyiben ilyen munkaszerződés keletkezik, a munkaviszony létesítéséről, az ápolási díjat folyósító hatóságot 15 napon belül írásban értesíteni kell.
    Csatolni kell a munkaszerződés fénymásolatát.

    Egyenlőre ennyi információt találtam!

    Mégy egyszer köszönöm a segítséget!
    Üdvözlettel:

    Éva
    Debrecen

Vélemény, hozzászólás?