Elkezd rendesen adózni az Amazon

Elkezd rendesen adót fizetni az Amazon.com Európában a hatóságok folyamatos nyomására. Az amerikai online kiskereskedelmi óriás közölte, hogy május elejétől az egyes országok leányvállalatainál könyveli el ténylegesen a bevételeket, nem transzferálja át azokat a luxemburgi cégéhez, mint eddig, amivel jelentős adófizetést került el – írja a The Wall Street Journal.

Változtat a sokat bírált adófizetési politikáján az Amazon.com. Az európai szabályozó hatóságok folyamatosan nyomás alatt tartják a nagy amerikai technológiai vállalatokat, az Amazon mellett a Google-t és az Apple-t is, mivel előszeretettel transzferálják európai leányvállalatokhoz a bevételeiket, különösen az alacsony társasági adókulccsal rendelkező országokba.

Az Amazon most úgy döntött, hogy változtat ezen és május elejétől országonként könyveli el a bevételeit és nem a luxemburgi cégénél számolja el. A brit, a német, az olasz és a spanyol leánycéget érinti a változtatás. Ez már biztos, hogy a cégnél az adófizetési kötelezettség megemelkedését eredményezi, de könnyen lehet, hogy más vállalatokat is hasonló tettekre ösztökél – írja a The Wall Street Journal.

Az Európai Bizottság januárban vizsgálatot kezdeményezett az Amazonnál, ugyanis azt gyanította, hogy az adózási politikája jogtalan versenyelőnyhöz juttatja a társaságot. De ezzel nincs egyedül az amerikai online kiskereskedelmi cég, Brüsszelben vizsgálják az Apple-t és a Starbucksot is, Franciaország pedig a Google-t vonta vizsgálat alá.

                                     businessandlawkft

       

About Dr. Sági István

Honlapjaim: http://www.sagiistvan.hu http://www.businessandlaw.hu
This entry was posted in BLOG. Bookmark the permalink.

Comments are closed.