Drágulni fog a csoki

Csökkent a feldolgozók által leőrölt kakaó mennyisége, és még a dollár is gyengült, ami a kakaó világpiaci árának növekedését idézte elő – mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. A hét közepén a New York-i árutőzsdén több mint 8 százalékkal kellett többet fizetni a kakaó júliusi határidős szállításáért, március végéhez viszonyítva.

Az ázsiai kakaószövetség, a Cocoa Association of Asia adatai szerint a kontinens idei első negyedévi 145 ezer tonnás kakaóőrlése 9,3 százalékos mínuszt jelent a tavalyi évhez képest. Az észak-amerikai őrlés 5,8 százalékkal, míg az európai 1,6 százalékkal esett vissza az idén január-márciusban. A globális kakaókínálat már évek óta elmarad a kereslettől, alapvetően ez okozza a kakaó árának emelkedését.

A kakaó 2013 közepén kezdett drágulni, akkor tonnája 2100 dollárba került, idén április utolsó hetében viszont már mintegy 40 százalékkal többet fizettek érte, csaknem 3000 dollárba került.

Bár a világ legjelentősebb kakaótermesztő országában, Elefántcsontparton rekordot dönthet a termelés, várhatóan eléri a 2 millió tonnát. Az afrikai állam iparági szabályozó hatósága emeli a kakaó-kistermelőknek fizetett felvásárlási árakat, és a kedvezően csapadékos időjárás miatt is nőhet a termés – magyarázta a szakértő. Ezt a növekedést azonban kompenzálhatja a ghánai termelés visszaesése: a világ második legnagyobb kakaótermesztő országában nemcsak a szárazság okoz gondot, hanem a permetezésre és műtrágyázásra adott állami támogatások megvonása is.

Magyarországon évente mintegy 18 ezer tonna kakaó fogy, ami importból származik, ezért a kakaó – és az alapvetően a kakaóvajból kinyert csokoládé – idehaza is egyre többe kerül. Az áremelkedés mértéke ugyanakkor jóval elmarad a világpiaciétól. A KSH jelentése szerint januárban a kakaó és a csokoládé fogyasztói átlagára 2,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az infláció viszont az év első hónapjában 1,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel azelőttihez képest.

                                     businessandlawkft

       

About Dr. Sági István

Honlapjaim: http://www.sagiistvan.hu http://www.businessandlaw.hu
This entry was posted in BLOG. Bookmark the permalink.

Comments are closed.