Fórum

Kérem válasszon az alábbiak közül:

 

                                businessandlawkft

        

        

7 kerdes itt: Fórum

 1. Nagy_Elemer says:

  Tisztelt Adószakértők,
  Részvények adótartalmával kapcsolatban írnék Önöknek.
  2011ben egy multinacionális cég anyavállalatától (USA cég) kaptunk pár részvényt, amiket ezidáig letétben tartottak számunkra. Ezek a részvények hamarosan a nevünkre lesznek írva, és ténylegesen a birtokunkba kerülnek, akár eladhatóvá is válnak. Mivel nem a munkáltatónktól (egy helyi kft) kapjuk, ezért magunknak kell megoldani az összeg adótartalmának eljuttatását a NAV-hoz. Ennek pontos adóvonzatával kapcsolatban kérdezném Önt. Mekkora (%-ban) adóvonzata lesz ennek akkor, ha amint lehet, ezeket a részvényeket eladjuk? Abból az összegből kellene adóznunk, ami végül a számlánkra kerül -mert a brókercég levonja a maga költségeit, mielőtt bármit is látnánk a pénzből- vagy abból, amit az “elad” gomb megnyomásakor látunk dollárban? (ezt a napi középárfolyammal kell átváltanunk USA dollárról forintra?) A részvénynek birtoklása is adóköteles -amennyiben nem egyből adánk el? Ha igen, akkor milyen adókkal kell számolnunk?
  Válaszát előre is köszönöm!

 2. ben54 says:

  Tisztelt Dr. Sági!

  Egy ingatlan öröklési szerződés adóvonzata miatt keresem.
  Az öröklési szerződésben örökösként szerepeltem, de szerettem volna kilépni amit a közelmúltban meg is tettem. Követelésem és elszámolási szándékom az örökhagyóval szemben a szerződésbontáskor nem volt, viszont az új örökös – akit kerestem magam helyett – fizetett nekem egy összeget ami a befizetett járadék és a korábban felmerült költségek ellentételezése.
  Szeretném tudni, hogy ezután milyen adózási kötelezettségem van, illetve, hogy milyen költségeket tudok elszámolni?

  Válaszát előre is köszönve!

  Üdvözlettel,

  Ben54

 3. Jutka says:

  Kedved Dr. Sági István ,

  Éves kb 1,5 milliós forgalomra számítok és a várható költség kb 700 ezer forint. Az első évben az üzlet berendezése miatt várható még kb 500 ezer forint költség.
  Köszönöm
  Jutka

  • Tisztelt Jutka!

   Elsőnek is azt javasoljuk kezdjen kicsiben: szóval egyéni vállalkozást kellene alapítania.

   Az első évben a sok költség miatt az SZJA szerinti adózást javasoljuk, ugyanakkor a második évtől mindenképpen KATA-s adózást javasolnánk. (Igazából már az elsőben is megérné KATA-snak lennie, ha nem lenne csak maximum kb 1,1M költsége.)

   Reméljük segítségre lesznek a fenti informácók.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

 4. Jutka says:

  Kedves Dr Sági,

  Köszönöm szépen a segítséget .

  Jutka

Vélemény, hozzászólás?