Hitel?

Érdekes cikket találtam nemrégiben az Indexen:

“Nem igaz, hogy az a legjobb hitel, aminek a legalacsonyabb a törlesztője – pontosabban az a kérdés, hogy milyen áron és milyen hosszan rögzített kamattal. Mivel minél rövidebb egy hitel kamatperiódusa, vagyis minél gyakrabban megváltoztathatja a törlesztőt a bank, annál alacsonyabb a kezdeti törlesztőrészlet.”

“A nyugati példákhoz hasonlóan (ahol 30 évig is be lehet fixálni a törlesztőt) már 15 és 20 (!) évig is fix kamatú hitelt is nyújtanak a mai naptól az UniCreditnél, ami sok ügyfélnek lehet a legjobb választás a mostani kamatszintek mellett. Ezt egyébként egy biztosításnak is tekinthetjük, hiszen a következő 10-20 évben szinte biztosan magasabb lesz a fizetésünk és még könnyebben ki tudjuk majd gazdálkodni a mostani törlesztőt. Persze ez a banknak is érdeke, senki sem akarja, hogy másfélszeres törlesztőt kelljen majd fizetni. Minél több ideig van a hitel törlesztőrészlete befixálva, annál magasabb a kamata is, hiszen azt a kockázatot, hogy a bank nem emelheti a kamatot 5-10-15-20 évig meg kell fizetni az ő hitelezői felé.”

“Ha a legjobb kondíciókat vesszük feltételek vállalásával, akkor 1 éves fix kamatra 4,44 százalékkal kapunk hitelt, míg 20 éves periódusra 6,92 százalékért. Tehát amikor összehasonlítjuk a versengő hiteleket, akkor nem érdemes a 3 hónapos kamatperiódusú hiteleket a 3-5 vagy hosszabb időszakra fix törlesztőt kínáló konstrukciókkal. A BUBOR (ehhez árazzák a 3-6-12 hónapos kamatperiódusú hiteleket) értéke szorosan összefügg a jegybanki alapkamattal, tehát ha utóbbi emelkedik, akkor a hitelek egy része is 3-6-12 hónapon belül drágább lesz.”

“Sokan nem tudják, hogy a bankok által a reklámokban közölt THM (Teljes HiteldíjMutató) jelzáloghiteleknél 5 milliós hitelösszegre és 20 éves futamidőre vonatkozik átlagos ügyfélminősítésre. Ha nem pont ilyen ügyfél vagyunk és kicsivel is több hitelt veszünk fel, vagy magas jövedelmünk van, akkor nem a THM alapján érdemes dönteni (sőt, sohasem érdemes csak egy tényezőre koncentrálni), hanem egyenként érdemes legalább a legnagyobb 10 bank ajánlatait összehasonlítani.”

“Az új támogatott hiteleknél a bankok csak évente és 5 évente változtathatják meg a hiteleik kamatát, hogy a szabályozók ezzel is védeni akarták az adósokat (bár visszás, hogy aki az új támogatott hitelek elindulásánál 2012 szeptemberében vett fel 5 éves kamatperiódusú hitelt, az nem érzett semmit az azóta végbemenő kamatcsökkentésekből).

5 éves kamatperiódusú támogatott hitelei vannak az UniCreditnél, OTP-nél, Ersténél, FHB-nál, Budapest Banknál, Sberbanknál és a K&H-nál, de vigyázni kell ezekkel, mert egy részüknél csak az első 5 éves támogatási időszakra vonatozik ez, a hatodik évtől már konstrukciótól függően 6 vagy 12 havonta is változhat a kamat.”

                                     businessandlawkft

       

About Dr. Sági István

Honlapjaim: http://www.sagiistvan.hu http://www.businessandlaw.hu
This entry was posted in BLOG. Bookmark the permalink.

Comments are closed.