Ingatlan tanácsadás online ingyenesen

Ingatlanvásárlással, – eladással és ingatlanokkal kapcsolatos ingyenes tanácsadó fórum az interneten.

Menete:

1, Regisztráció ide kattintva vagy a bal oldalon található “Bejelentkezés / Regisztráció” vagy “További lehetőségek” segítségével.

2, Regisztráció után bejelentkezés és a megfelelő “Fórum” menüben hozzászólást írva lehet kérdezni.

Kérjük, hogy itt csak ingatlannal kapcsolatos általános jellegű kérdéseket tegyen fel!

Ingyenes tanácsadó szolgáltatásunk célja, hogy online segítséget nyújtson Önnek az esetlegesen felmerülő albérlettel, adás-vétellel, örökléssel kapcsolatos kérdésekben. (Ha úgy érezzük a kérdése túlmutat az ingyenes tanácsadás határán felvesszük Önnel a kapcsolatot.)

Amennyiben privát vagy általánosan nem megfogalmazható kérdése lenne kérjük érdeklődjön szolgáltatásunk iránt, ezen linkre kattintva kérhet további tájékoztatást vagy árajánlatot személyes illetőleg online tanácsadásunkkal kapcsolatban.

Ingatlan tanácsadás online ingyenesen az interneten

                                businessandlawkft

        

        

106 kerdes itt: Ingatlan tanácsadás online ingyenesen

 1. FoNora says:

  Tisztelt Dr. Sági István!

  Azt szeretném kérdezni, hogy van-e bármi probléma azzal, ha olyan lakást veszek ami nem lakásként hanem irodaként van nyilvántartva? Ez egy garzon, amit lakásként is lehet használni.
  Egy ilyen ingatlanban ugyan úgy lehet lakni, kiadni, esetleg később eladni, vagy van valami buktatója?
  Köszönöm: Nóra

  • Tisztelt Nóra!

   Problémát egyedül az okozhat h mivel nem lakásról beszélünk, ezért nem feltétlenül kap rá hitelt (már ha hitelből venné), illetőleg ha később eladja.. ugyanugy a későbbi Vevője is gondba kerülhet hitelfelvétel esetén.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

  • Petrus says:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Van-e arra lehetőség, hogy a közös költséget ne négyzetméter alapján kelljen megfizetni, hanem a lakás értéke alapján? Az én lakásom egy garázs felett van (ahonnan ki be járnak ezáltal felkelek és szagolom is) ezáltal nem tudom úgy használni a lakásomat ezáltal értéktelenebb és köztudott, hogy a földszinti lakások egyébként is értéktelenebbek.

 2. FoNora says:

  Tisztelt Dr. Sági István!
  Nagyon köszönöm a válaszokat!
  Üdvözlettel:
  Nóra

 3. FoNora says:

  Tisztelt Dr. Sági István!

  Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint érdemes-e, és ha igen, milyen módon belevágni banki bedőlt ingatlan vételbe? Találtam egy Malleus KFT nevű céget, akik ilyen lakásokat hírdetnek, de egy kicsit gyanakvó vagyok.

  Köszönettel, Nóra

 4. FoNora says:

  Tisztelt Dr. Sági István!

  Találtam egy jó lakást megvételre, viszont az eladó azt szeretné, ha októberben kifizetném az vételár 90%át előlegként. Ekkor megtörténne a ‘birtokba adás’ (ami nem tudom pontosan mit jelent), de mivel adózási szempontból neki az a jó, ha majd csak 2019ben adja el a lakást, ezért a végleges szerződést januárban kötnénk, és csak ekkor akarja lejelenteni a földhivatal felé. Ezt jogilag hogyan tudjuk úgy lepapírozni, hogy ne lehessen gondom belőle? Mi van ha ő még novemberben vagy decemberben nagy összegű hitelt vesz fel a lakásra, vagy bármi más módon elúszik az ingatlan, úgy hogy már nála van a pénzem nagy része is?
  Köszönöm! Nóra

 5. AttilaK says:

  Tisztelt Dr. Sági István!

  Először is szeretném előre megköszönni a segítségét.

  Röviden összefoglalnám a problémámat. Meghiúsult ingatlan adás-vétellel keresem meg. 2005-ben nagyapám akarta egy lakást megvenni. Mivel én és húgom kiskorúak voltak, édesapámnak kellett aláírnia a szerződést helyettem és húgom helyett, de ő se foglalkozott sajnos azzal, hogy rendbe ment-e az adásvétel. Az eladó hozta az ügyvédet, és a szerződéskötés, birtokbavetel után nem kért ki tulajdoni lapot.

  Az én meg húgom nevére lett véve a lakás, és a közművek, közös költség a mi nevünkre szól, viszont 2010 környékén jött egy értesítés, hogy el akarják arverezni a lakást, mire az eredeti ügyvédet felhivta apám, és ő azt mondta, hogy elintezi a dolgot. Nagyapám már 2007-ben meghalt, viszont az idő nagy részében üresen állt a lakás. Aztán 2012-ben a válság után jelentkezett egy ausztrál vevő, de az ügyvédje megtudta, hogy nem a mi nevünkön van az ingatlan, mert az adásvételi szerződést formai hibásan adta be az eredeti ügyvéd, és a foldhivatal kért javítását se teljesítette, utána pedig az eredeti tulaj több tartozását is a lakásra terhelték.

  2012-ben a vezetékneve után előkerítettem a tulaj rokonát, és a tulajt is. A rokontól már tudtam, hogy tudnak arról, hogy a tulaj parkolási bírságát és még egyéb otp-s tartozását ráterhelték a lakásra, szóval minimum rosszhiszeműek voltak, ha nem ez volt alapból a cél… Viszont 2012-ben az új ügyvédünk formailag helyes szerződését aláírta a tulaj, csak az a tartozás miatt nem lép életbe.

  Ezután szerintem nem jó megközelítéssel, de az új ügyvédünk tanácsára az eredeti ügyvédet pereltük be úgy, hogy a biztosítója fizesse ki a tulaj tartozását, hogy életbe léphessen a szerződés, mert ezzel kárt okozott nekünk. Az intrum justitia nem adta ki pontosan a tulaj tartozásának mértékét, de tárgyaláson kívül már 2014-ben is 4-5 millióra mondták az üggyel foglalkozók, amikor még nem sokkal többet ért egyáltalán a lakás, mint ez az összeg. Az eredeti ügyvéd nem jött el egyszer sem a tárgyalásra. Olyan indokokkal, hogy nem ért minket kár, elévült már az ügy, stb. Az lett első és másodfokon is a döntés, hogy bár nem évült el az ügy, de nem ért minket kár. Édesapám kifizette a bírósági költségeket, és azóta is áll az ügy. Húgom használta a lakást, nem emelt szót ellene senki, az eredeti tulaj se akar kitúrni onnan minket, nem is láttuk 2012 óta.

  A kérdésünk csak annyi lenne szerintem, hogy ha én veszem a kezembe a dolgokat, merre lenne érdemes mozdulni. Valószínüleg egy komolyabb ügyvédre lenne szükség, és vele folytatni a tulajjal szemben? Vagy a tulajt keressem meg újra, hogy ugyan mondja már meg, hogy milyen tartozásai vannak, mennyi, és mi a terve vele? Van esély rá, hogy elévül valamilyen tartozása? Vagy például azért is érdekelne minket ez, mert ha például csak 1-2 millió lenne, a jelen ingatlanpiacon még azt is megérné inkább kifizetni csak hogy a mi tulajdonunkba kerüljön a lakás. Elbirtoklásnak nem lenne esélye? Mert lassan 15 éve fizetjük a lakás minden költségeit.

  Köszönjük szépen!

  Üdv,
  Attila

  • Tisztelt Attila!

   Érdekes ügy és egyben elgondolkodtató is..
   Én így indulnék el: bemennék a földhivatalhoz és helyrajzi szám alapján kikérném a tulajdoni lapot. (Ott minden tartozásnak szerepelnie kellene…)
   Amennyiben van Ügyfélkapu elérhetősége akkor az interneten is megteheti ezt.
   Attól függően mennyi most a lakáson a tartozás döntenék a továbbiakról… illetőleg arra is kíváncsi lennék vajon szerepelnek-e a széljegyzetben mind Vevők..

   Üdvözlettel:
   István

 6. AttilaK says:

  Tisztelt Dr. Sági István!

  Köszönjük szépen a gyors választ!

  A tulajdoni lap ki lett kérve idén is. Széljegyzetet nem láttam rajta. Sőt, a 2005-ös vételnek nincs is nyoma rajta. Csak a 2013-as “Tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem elutasítása” a másidik szerződéskötés után. Ez az utolsó bejegyzés is egyben a tulajdoni lapon.

  Van esetleg részletesebb verzió, mint az ügyfélkapuról letöltött “Nem hiteles tulajdoni lap”? Mikor utána olvastam, ezt találtam: “Az elutasítás tényét abban az esetben nem kell bejegyezni a tulajdoni lapra, ha a bejegyzés iránti kérelem vagy a bejegyzés alapjául szolgáló okirat olyan hiányosságban szenved, amelyet hiánypótlásra irányuló eljárásban sem lehet pótolni.” Emiatt lehet az, hogy 2005-ben még egy elutasított kérelmet sem látunk?

  A tartozásra vonatkozó utolsó bejegyzés egy ~1,5 millió forintos az OTP Faktoring követeléskezelőtől még 2011-ből. Ezen kívül semmi információnk róla. Van értelme bíróságon kívül személyesen megkeresni az eredeti tulajt? Ha félretájékoztattak az adósság mértékéről, talán még egy pl. 2 milliós tartozást is megérheti kifizetni.

  Nagyon köszönöm!

  Üdv,
  Attila

  • Tisztelt Attila!

   Megkereshetik az eredeti tulajdonost, de javaslom előtte konzultáljanak egy ingatlanra szakosodott Ügyvéddel… (mivel a tulajdonjog bejegyzés valamiért elmaradt, én azt gondolnám elsőkörben majd azt kellene bizonyítaniuk hogy a pénzmozgás megtörtént.. azaz lett-e fizetve bármilyen összeg az Eladó felé. Számomra ezért is furcsa az ügyletük, meghiúsult adás-vétel esetén a foglaló visszajárt volna…. esetleg erről van bármi iratuk?)

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

   • AttilaK says:

    Tisztelt Ügvéf Úr!

    Rendben, fel fogok keresni egy erre specializálódott embert.

    A vételár sajnos készpénzben lett megfizetve, az egyedüli nyoma annak, hogy a foglaló majd a vételár megfizetésre került az, hogy az eredeti tulaj ezt aláírta az eredeti, hibás szerződésen is (egyik formai hibaként pont azt említette a bíróság is, hogy az ügyvédi pecsét után került a lapra kézzel írva az, hogy a vételár teljes összege átadásra került, és ez alatt írták alá az érintett felek.) A másik, már szabályos, de hatályba nem lépő 2012-es szerződésen pedig szintén aláírásukkal ismerték el az eredeti eladók, hogy átvették a pénzt 2005-ben. Ez az egyetlen ok, amiért azt gondoltam, hogy nem játszottak össze az eladók az eredeti ügyvéddel.

    Köszönöm szépen a segítségét!

    Üdv,
    Attila

 7. lentezs says:

  Tisztelt Dr.Sági István!

  2017-ben vettem egy ingatlant, melyet felújítottam, és eladtam.
  Így kb.1,5 millió forint adófizetési kötelezettségem keletkezett.
  Sajnos, jelen állás szerint esélyem sincs ezt az összeget kifizetni, még részletfizetéssel sem.
  Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon lehet rendezni az ilyen jellegű tartozást?
  Eközben a vállalkozásomat (cipőbolt) megszüntettem, és kb.300 pár vadonatúj cipő megmaradt.
  Ezt esetleg fel lehet ajánlani a megfelelő, mondjuk nem a forgalmi értéken, hanem pl.beszerzési áron?
  Vagy máris az ingatlan árverezésétől kell tartsak?

  Üdvözlettel: Lente Zsolt

  • Tisztelt Lente Zsolt!

   Mindig azt javaslom az ügyfeleimnek, hogy amint megkapja az ingatlan eladásból származó pénzt.. azonnal fizesse meg az adót, így biztosan nem kerül olyan helyzetbe, mint Ön.
   Sajnos már Önön nem tudok segíteni, így csak javasolni tudom, hogy keresse fel a legközelebbi NAV kirendeltséget és kérjen előre is részletfizetést.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

 8. Éva Kis says:

  Tisztelt Dr.Sági István!

  Ajándékozott ingatlan eladás adózása miatt kérnék segítséget Öntől.
  2016-ban vásároltam egy lakást 1/1 tulajdoni hányadban, aminek a felét 2019-ben gyermekemnek ajándékoztam. Az ingatlan szerzéskori vételára 10 millió Ft volt.
  Most szeretnénk eladni a lakást, és azt nem tudom, hogy jelen esetben az én adóm kiszámításánál mennyi költséget számolhatok el a korábbi vételárból: 10 milliót, azaz a teljes árat, vagy csak a mostani tulajdoni hányadomnak megfelelően (1/2-ed rész) 5 milliót?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Kis Éva

 9. Fdino says:

  Tisztelt Dr.Sági István!

  Adott egy ingatlan aminek 1/4 részét a feleségem 2015-ben megörökölte a hagyaték során édesanyja közbenső ajándékozásával. Amennyiben idén értékesítjük az ingatlant ez után az “1/4 eladási ár x 0,25 x 0,3” lesz az adóalap, vagy “1/4 eladási ár – az 1/4 rész hagyatéki leltár kori érték x 0,3”?
  Ugyanennek az ingatlannak az 1/4 részét örökléssel megszerezte 2018-ban ennek a kiszámítása egyszerű.

  A maradék 1/2 részt én vásároltam meg extra kedvezményesen a másik féltől. Az illetéket viszont a vételár kétszerese után fizetem a NAV felé. Eladás esetén SZJA-t nekem az “1/2 eladási ár – vételár” vagy “1/2 eladási ár – illetékalap (ami a vételár kétszerese)” uán kell fizetnem?

  Ha az előbbi akkor még mindig elajándékozhatom értékesítés előtt a feleségemnek és akkor az eladási ár 25% lesz “csak” az SZJA fizetés alapja?

  Amennyiben adóoptimalizálás miatt elajándékozom az én részemet és utána veszünk egy másik drágább ingatlant helyette 50-50%-ban akkor a korábban eladott lakás eladási árát leveonhatjuk illetékkedvezményként a teljes vételárból együtt, vagy kizárólag az 50%-ból ő vonhatja le?

  Köszönettel:
  Bálint

  • Tisztelt Bálint!

   Természtesen tudunk Önnek segíteni, ugyanakkor az Ön által kért segítség már túlmutat fórumunk ingyenességén.

   Így Szolgáltatásunk keretében szívesen állunk rendelkezésére és segítünk Önnek mindenben. Kérem kérje árajánlatunkat az Ajánlatkérés menüponton.

   Üdvözlettel:
   Dr. Sági István

 10. Lèvainè Nagy Kinga says:

  Jó napot Ügyvéd Úr.
  Abban kérném segítségét, hogy van egy zártkertem amit elszeretnék adni de nem tudom hogy eladható e, ugyanis több mint 5 éve van az én tulajdonomban tehát az elidegenítési tilalom lejárt, lejárta után elajándékoztam édesanyámnak tudom hogy rá érvényes lett újból az elidegenítési tilalom, pár hónap múlva felbontottuk a szerződés eredeti állapot helyre állítása megtörtént. Újra hatályba lépett ezzel a tilalom vagy ilyenkor eladhatom bármikor?
  Válaszát előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?