Pénzt adnak a bankok!

Azaz inkább visszaadnak. A bankok hamarosan utalják “az MNB szerint” tavaly év eleje óta jogtalanul beszedett díjakat az ügyfeleknek.-írja a Világgazdaság.

Jövőhét szerdáig emberek százezrei találhatnak kisebb-nagyobb összegeket a folyószámláikon ugyanis április 30-ig kellene a bankoknak visszafizetniük azokat a díjakat, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint jogosulatlanul számítottak fel:

  • a Citi csak annyit közölt, hogy végrehajtják a szükséges lépéseket,
  • az Erste pedig annyit, határidőre visszafizeti az ügyfeleknek a pénzt,
  • a Budapest Bank és az MKB valamivel bővebben reagált a történtekre. Egyik bank sem ért egyet az MNB határozatával, de tudomásul veszik azt. Az MKB-nál már az is eldőlt, az ügyfeleik érdekeit szem előtt tartva nem támadják meg bíróság előtt a döntést.

Azt sem lehet tudni pontosan mennyi pénzt fizetnek majd vissza a bankok a klienseknek. Az MNB annak idején 10 milliárd forintos nagyságrendet becsült, a hitelintézetek viszont titkolóznak. 

Mivel a jegybank jogszabály-értelmezése szerint a korábban nulla forintosként feltüntetett díjak megemelése új díj bevezetésének minősül, ezért jogszabályellenes, számos banknál korrigálták ezeket a tételeket és visszatértek a nulla forintos számlacsomagok (persze csak a régi ügyfelek számára). Azok a bankok is változtatásra kényszerültek, amelyek próbálták nagyon transzparensen áthárítani a tranzakciós illetéket a klienseikre, és a korábban fix díjas vagy ingyenes tranzakciók díját százalékos mértékben, pontosan az illeték mértékével összhangban növelték meg. Ezeket a díjváltoztatásokat ugyanis a számítási mód megváltoztatása miatt tartotta jogszabályba ütközőnek a jegybank.

                                     businessandlawkft

       

About Dr. Sági István

Honlapjaim: http://www.sagiistvan.hu http://www.businessandlaw.hu
This entry was posted in BLOG. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?