Új ÁFA

Januártól Magyarországon is megváltoznak az adózás szabályai: a szolgáltatók az áfát a jövő évtől nem a saját székhelyük, hanem a szolgáltatások igénybe vevőinek székhelye alapján fizetik majd.
Az uniós irányelven alapuló intézkedés célja a nemzeti szabályok egységesítése; így küszöbölnék ki az áfacsalásokat és más visszaéléseket.

Az eddigi szabályozás a telekommunikációs szolgáltatások, a rádió és audiovizuális médiaszolgáltatások, illetve az online szolgáltatások teljesítési helyét a szolgáltatás nyújtójának székhelye alapján határozta meg, függetlenül attól, hogy a felhasználók hol vették igénybe a szolgáltatást. A legtöbb szolgáltató logikus reakciója egyértelmű volt: bejelentkeztek a legalacsonyabb adókulccsal rendelkező tagállamban, esetleg az EU területén kívül, és onnan nyújtottak online szolgáltatást, mentesülve a magasabb áfateher alól.
A 2015. január 1-jétől érvényes új rendelkezések értelmében a szolgáltatások teljesítési helyét a szolgáltatást igénybe vevő magánszemély lakhelye fogja meghatározni. Az adózó szolgáltató vagy minden érintett tagállamban regisztrál és áfaazonosítót kér, vagy belép egy egyablakos bevallási és befizetési rendszerbe, amelynek alapján csak egy összevont bevallást kell elkészítenie.

Az egyablakos rendszer arra utal, hogy az érintettnek elég csak egy tagállamban adóalanyként nyilvántartásba vettetnie magát. Egyben viszont mindenképpen muszáj, akkor is, ha a szolgáltató nem telepedett le az Európai Unió egyik tagállamában sem. Az itt nyitott ablakon át nemcsak az adott tagállam forgalmi adóját kell bevallani és megfizetni, hanem az összes többi olyan tagállamra vonatkozót is, ahol letelepedés nélkül szolgáltat.

                                     businessandlawkft

       

About Dr. Sági István

Honlapjaim: http://www.sagiistvan.hu http://www.businessandlaw.hu
This entry was posted in BLOG. Bookmark the permalink.

Comments are closed.