200 milliárddal kevesebbet csaltak el

Nagyjából 200 milliárd forintnyi többlet áfabevételt hozott a kormánynak az online kasszarendszer bevezetése. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelemben több mint 1000 milliárd forintnyi forgalom fehéredett ki – írja a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira hivatkozva.

Ez a jó kiskereskedelmi adatokat – pl. az éves szintű 6,3 százalékos bővülést – is magyarázhatja, hiszen a teljes, 8900 milliárd forintos tavalyi forgalomnak ez több mint a tíz százaléka. A KSH adatai szerint a ruházati cikkek és az iparcikkek (ezen belül az elektronikai termékek) lehettek a leginkább befeketedett iparágak, hiszen ezeknek javult a kereskedelmi adata a leglátványosabban.

A NAV adataiból az is kiderül, hogy a tavaly feltárt 582 milliárd forint adóhiányból 487 milliárd forint volt elcsalt áfa. Ez kétszer annyi, mint a 2011-es összeg. Ez elcsalt adó mögött nagyjából 2000 milliárd forint értékű piac lehet, így az érintett szektorok a teljes magyar gazdaságban előforduló áfacsalás egyharmadáért lehetnek felelősek. A magyar feketegazdaság elemzések szerint egyébként akár 6000 milliárd forintos is lehet, ami az egész gazdaság 20 százalékát jelenti. Mindez 1500 milliárd be nem fizetett áfát jelent.

                                     businessandlawkft

       

About Dr. Sági István

Honlapjaim: http://www.sagiistvan.hu http://www.businessandlaw.hu
This entry was posted in BLOG. Bookmark the permalink.

Comments are closed.