Svájci frank – Krugman

A svájci jegybank csütörtöki lépésével elvesztette hitelességét, ráadásul más gazdaságok monetáris politikájára is drasztikus hatást gyakorolhat – hangsúlyozta Paul Krugman. A jegybankok számára nem könnyű a piacokat meggyőzni arról, hogy valódi gazdaságpolitikai fordulat történt, azonban ezt hihető ígérettel is elérhetik.

Manapság meglehetősen széles körben elfogadott az a nézet, hogy a jegybankok számára nehéz feladat a kamatok negatív tartományban tartása, hacsak nem tudják meggyőzni a befektetők arról, hogy gazdasági irányváltás történt: a jövőre vonatkozó várakozások sokkal fontosabbak a piaci szereplők számára, mint az, ami a jelenben történik – hangsúlyozta Paul Krugman.

A Nobel-díjas amerikai közgazdász – saját állítása szerint – már ezt a nézetet vallotta 1998-ban is: akkor azt javasolta a japán jegybanknak, hogy “hihető ígéretet kell tenni a felelőtlenségre”.

Krugman a csütörtöki svájci események kapcsán azt mondta, hogy egy ilyen irányváltást nehéz menedzselni, ugyanakkor maga a lépés is hibásnak mondható. Az euróhoz való rögzítés eltörlésével a jegybank azon korábbi elkötelezettségét, hogy bármit megtesz a defláció elkerüléséért, lenullázta, a közgazdász szerint elegendő lett volna erre vonatkozóan egy “hihető ígéretet” adni.

Fontos továbbá két dolgot azonban szem előtt tartani: a hitelességet és a tovagyűrűző hatásokat. A svájci központi bank elvesztette csütörtökön elvesztette a hitelességét – Krugman szerint, kérdés, hogy ezt hogyan tudja majd visszaszerezni. Arról már nem is beszélve, hogy milyen hatást gyakorolhat majd az intézkedés más országok monetáris politikájára

                                     businessandlawkft

       

About Dr. Sági István

Honlapjaim: http://www.sagiistvan.hu http://www.businessandlaw.hu
This entry was posted in BLOG. Bookmark the permalink.

Comments are closed.