Ömlik a pénz az európai részvényalapokba az ECB lépése miatt

Rekordmennyiségű tőkét vonz az európai részvényalapokba az euróövezeti jegybank (ECB) mennyiségi enyhítési ciklusa és az euró ezt kísérő meredek gyengülése.

A Financial Times által szombaton idézett piaci adatok szerint az év eleje óta eddig mintegy 35,6 milliárd dollárnak megfelelő portfoliótőke áramlott az európai részvényalapokba, megdöntve a tavalyi első negyedévben mért 32 milliárd dolláros időarányos előző rekordot.

Az ECB 1100 milliárd euró névértékűre tervezett eszközvásárlási programja és az amerikai Federal Reserve részéről rövid időn belül várt monetáris szigorítás közötti éles kontraszt miatt az euró az év eleje óta 13 százalékkal – csak az elmúlt egy hétben 3 százalékkal – gyengült a dollárhoz képest, és ez javította az euróövezeti vállalatok külső versenyképességét, vonzóvá téve részvényeiket.

Ennek egyik jeleként a DAX az év eddigi időszakában 21,3 százalékkal emelkedett, miközben az amerikai S&P 500-as 0,7 százalékkal gyengült.

Egyes londoni elemzői vélemények szerint ugyanakkor az euróövezeti reálgazdaságban korántsem várható ugyanilyen lendület az ECB mennyiségi enyhítési ciklusától. A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai a várható hatásokról összeállított helyzetértékelésükben kiemelték az euróövezeti központ és a periféria szuverén kötvényei közötti hozamkülönbség-kompresszió jelenségét. Közölték ugyanakkor: nincsenek meggyőződve arról, hogy ez a vállalati szektor és a háztartások kiskereskedelmi hitelköltségeinek meredek csökkenéséhez vezet a valutaunió problémákkal küszködő perifériáján.

Mindemellett az ismét eszkalálódó görögországi válság ismét visszaemelheti az európeriféria állampapírhozamait – hangsúlyozták a Capital Economics elemzői. Továbbá kiemelték azt is, hogy az ECB mennyiségi enyhítési programjának tervezett mérete az euróövezet hazai össztermékéhez (GDP) mérve a fele a Federal Reserve, illetve a Bank of England – a brit jegybank – által végrehajtott eszközvásárlási programok GDP-arányos méretének.

A Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (160 ezer milliárd forintos) mennyiségi enyhítéssel az éves brit GDP-érték 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba. A Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának értéke megközelíti az Egyesült Államok hazai össztermékének 25 százalékát.

A Capital Economics elemzői szerint mindezek alapján valószínűtlen, hogy az ECB most indult mennyiségi enyhítési ciklusa “repülőstartot” adna az euróövezeti növekedésnek, és az sem remélhető, hogy gyógyírként szolgál az euróövezet szélesebb körű politikai és szerkezeti hibáira, amelyek továbbra is lassítják a gazdasági növekedést és magasan tartják a deflációs kockázatot.

                                     businessandlawkft

       

About Dr. Sági István

Honlapjaim: http://www.sagiistvan.hu http://www.businessandlaw.hu
This entry was posted in BLOG. Bookmark the permalink.

Comments are closed.